Möt våra medarbetare: 3 frågor till Jacqueline Ahlgren

13 december, 2013

Nordisk VVS har 20 skickliga medarbetare, varav Jaqueline är vår enda kvinnliga rörmontör ute på fältet. Efter 3000 lärlingstimmar på Nordisk VVS siktar hon på att ta sin yrkesexamen. Här ger Jacqueline sin bild av yrket och berättar om sin satsning på VVS.

Hur blev du intresserad av VVS?

– Jag har provat på olika branscher tidigare, bland annat i butik, men insåg att jag ville jobba med service i en annan form. Jag var ute efter ett jobb där jag kunde utmanas både fysiskt och estetiskt. Genom en bekant som jobbade på Nordisk VVS fick jag nys om yrket och efter en hel del googlande hittade jag en VVS-utbildning för vuxna på Lernia i Liljeholmen. Utbildningen pågick under ett och ett halvt år och praktiken gjorde jag här på Nordisk VVS.

Vad är det bästa med jobbet?

– Det bästa är gemenskapen med kollegorna och att jag lär mig så mycket nytt varje dag. När det dyker upp problem i jobbet gäller det att hitta smarta lösningar. Det är en utmaning att hela tiden behöva tänka i nya banor och det gillar jag.

– För mig är det också viktigt att det går att vidareutvecklas i framtiden. Där ser jag stora möjligheter inom VVS. Det ger en ingång till andra delar i byggbranschen som kan vara intressanta att jobba med på sikt. Ett område som lockar mig är till exempel badrumsdesign.

Vad tror du skulle locka fler tjejer till branschen?

– Många tjejer är nog inte ens medvetna om att det går att bli rörmockare. På min utbildning var det fyra tjejer på 100 elever. Min uppfattning är att de flesta inte vet vad yrket innebär, utan att de tror att det är ett tufft och tungt jobb där man bara står och rensar avlopp hela dagarna. Så ser ju inte verkligheten ut. Branschen behöver bli bättre på att sprida information och skulle behöva ett kvinnligt ansikte utåt.

Jacqueline har varit på Nordisk VVS i två och ett halvt år och har idag erfarenheten och kompetensen att göra i stort sett alla typer av uppdrag på företaget. I oktober klarade hon yrkesprovets praktiska delar med montering och svetsning på IUC i Katrineholm. I januari 2014 siktar hon på att göra teoridelen och att bli en fullfjädrad rörmontör.

jaquline3Fakta
Namn: Jacqueline Ahlgren
Ålder: 24
Nuvarande roll: Övrig arbetare på Nordisk VVS
Mål: Att ta VVS-yrkesexamen i januari 2014

Till alla nyheter