vy-stockholm

Vilka ska bygga de 250 000 nya bostäderna?

17 mars, 2015

Det ambitiösa målet är självklart välkommet i ett Sverige där bostadsbristen är enorm, framförallt i Stockholmsområdet. Detta tilltag förväntas dessutom generera tusentals nya jobb –  frågan är bara för vilka jobben skapas när det råder brist på arbetskraft i byggbranschen.

Kompetenskraven höjs utan att skapa mer kompetens

Senast förra året tog Myndigheten för Yrkeshögskolan beslutet att stänga samtliga av Stockholmsregionens utbildningar till byggnadsingenjörer och arbetsledare hos Nackademin på grund av att de inte uppfyllde de högt ställda kraven. Som tur är beviljades utbildningarna återigen sitt tillstånd i år, men vi ser även andra platser där de höga kraven skapar svårigheter för att få fram kompetent personal. Bland annat är det en stor mängd rörmokare som inte får göra sitt slutprov på grund av de inte har grundläggande högskolebehörighet. Detta kan bli ett problem för människor som är praktiskt lagda men sitter inne på läs- och skrivsvårigheter. Kanske är det dags att se över strukturen på de yrkesinriktade utbildningarna så att fler får chansen att utnyttja sina talanger.

Lärlingar och praktikanter får inte sin chans

I byggbranschen ställs ett krav på oss som redan är inne att släppa in de som behöver arbeta sig till kompetens. När lärlingsperioden är på hela 2 år är det som att vinna på lotto för att hitta en plats när byggbranschen fortfarande är rädd för att ta in någon utan erfarenhet. Detsamma gäller de som är mitt i sina utbildningar och söker praktikplatser. Det spelar ingen roll de innehar alla de rätta kunskaperna när underentreprenörerna och byggföretagen endast efterfrågar flerårig erfarenhet och ser nytillskotten som en belastning.

Vi har ett ansvar för framtidens byggbransch

Det är lätt att beklaga sig över att det inte finns tillräckligt mycket kompetent arbetskraft i branschen, när faktum är att det är vi i ledande ställning som bär på ansvaret för att lyfta fram talanger som brinner för hantverket. Genom att ta sig an praktikanter och lärlingar, inspirerade dem och föra över våra krav på vad som förväntas så skolas de in i yrket och kan på så sätt hjälpa till att bygga de 250 000 nya bostäderna som utlovats till 2020. Vi på Nordisk VVS vet att det är svårt att hitta kompetent personal som motsvarar våra högt ställda krav, men vi har inga planer på att sluta leta. Vår ambition är snarare att kontinuerligt ta in både praktikanter och lärlingar med förhoppningen om att inte bara leta efter erfarenhet, utan även att skapa den.

3 sätt att skapa kompetens i byggbranschen

  • Engagera er i utbildningarna, träffa eleverna och inspirera.
  • Ta in fler praktikanter och lärlingar. Leta inte enbart efter erfarenheten, utan se även till att skapa den.
  • Sänk kraven på högskolekompetens och satsa mer på den praktiska kompetensen.

Vill du veta mer om hur Nordisk VVS jobbar och vad vi kan erbjuda dig?

Du når oss enklast på 08-549 04620 eller mejl info@nordiskvvs.se.
Glöm inte att följa oss på LinkedIn!

Till alla nyheter